torsdag 18 september 2008

Alexandria 2.0


Nu är snart alla sidor i ViLÄSER fyllda av spännande material, och varje dag hittar vi fler intressanta saker som vi önskar att vi kunde pressa in.
Som den där filmen vi såg häromdagen på  www.ted.com.
Där på ett podium på en konferns i USA står bibliotekarien Brewster Kahle och påstår att 
det går att göra "alla böcker i hela världen tillgängliga för alla människor."
Han säger sig ha räknat ut hur mycket datakraft som behövs, inte mycket, och pengar då, överkomligt. För ungefär 400 000 kronor, "ett ordinärt amerikansk garage", så kan man lagra 26 000 000 böcker online.
Det är vad som finns i USA:s största bibliotek, det i kongressen.
Några garage till, och kanske en villa, så börjar man närma sig Brewsters vision.
Bibliotekarierna i Alexandria hade som mål att på sina hyllor ha en bok av var sort som publicerats i hela världen. Bra ambition, anser Brewster, men alldeles för långt att resa.
I Alexandria 2.0, www.archive.org, kommer världens samlade kunskap till dig – på jobbet, internetcafét, vardagsrummet.
Och i survrar på många ställen i världen samlar nu arkivets personal, den nya tidens bibliotekarier, in bok efter bok. Men varför stanna vi böcker, menar Brewster, som därför också samlar in filmer, reklam, nyheter – ja hela internet sparar de varje månad. Så vill du se din egen hemsida för en månad sedan är det bara att gå dit och titta. Jag har gjort det, och mycket riktigt, så såg min hemsida ut för inte alls så länge sedan. Och vill du se alla olika nyhetsinslag från olika delar av världen den 11 september då tvillingtornen föll, så är det bara att titta och jämföra.
Arkivet kopplas nu också ihop med små mobila botryckerier som ställ lite här och var i olika delar av världen. För ett par tior kan du gå in i datorn via mobilt internet, beställa ner en bok till tryckeriet, och på några minuter har du den i handen i en enkel privat utgåva.
I Indien har man nu scannat in 300 000 böcker till arkivet, 
i Kina 1 000 000, i Egypten 30 000. Och i San Francisco, projektets kärna, sitter nu människor och matar specialtillverkade bokskanningsrobotar och för in 15 000 böcker i arkivet i månaden.
Och om man vill läsa, hur gör man.
Gå in på sajten, leta upp ett intressant verk, tryck på titeln, och sätt igång att bläddra. 
Alla böcker, all kunskap till alla människor.
Vad skulle det inte innebära.



Etiketter: , , , , , ,

© Copyright Tidningen Vi 2008